Vocation møder Astrid Kloch: "Selvomsorg er for mig også at acceptere, hvor i livet jeg er"

Vocation møder Astrid Kloch: "Selvomsorg er for mig også at acceptere, hvor i livet jeg er"

Vocation betyder levevej, og Vocation Copenhagen blev skabt under en fælles målsætning om at ville danne rammerne for et liv og en hverdag, der skaber ro, fokus og selvomsorg. Vi er dog alle vidt forskellige, og vi vil derfor tage dig med hjem til forskellige kvinder, der har det til fælles, at de alle bruger The Vocation Planner til at balancere deres hverdag.

Vi håber, du kan finde inspiration i andres tilgang til planlægning.
I dag møder vi Astrid Kloch

Astrid er yogalærer og fokuserer på graviditet og efterfødsel. Hun arbejder på at favne alle dele af kvindelivet. Derfor skabte hun Stilleh. Hun bor desuden sammen med kæresten, Lasse, og sammen har de to børn på 3 og 6.

Astrid kan følges på Instagram: @_stilleh

 


Hvad er din vocation?

Jeg er yogalærer og arbejder primært med kvinder - de sidste par har jeg fokuseret på graviditet og efterfødsel, men jeg begynder langsomt at favne alle de andre dele af kvindelivet, og er især optaget af at skabe rum for det stille sted i os selv, vi sjældent besøger, men som vi selv, og verdenen omkring os, har brug for. Derfor har jeg skabt stilleh.

Sammen med min kæreste Lasse har jeg to børn på 3 og 6 år - og dermed har de sidste 6 år af mit liv været søvnløse og fyldt med tanker om, hvordan vi ønsker vores liv skal se ud.

Jeg bliver nemt begejstret, elsker at starte ting - lidt udfordret med at komme i mål.

Elsker at læse, at være alene, elsker når ungerne og jeg vinder over Lasse i børneuno, at falde i staver på Pinterest, at være i et trygt selskab. Elsker generelt virkelig meget; det der med at blive let begejstret.


Hvordan tilrettelægger du din planlægning?

Jeg planlægger ugentlig og dagligt. Samtidig forsøger jeg også at danne mig et månedligt overblik, men det er så overordnet som muligt, da jeg vægter en vis grad af frihed i min hverdag højt.

Hver weekend laver jeg madplan, og danner mig samtidig et overblik over ugen, både ift familie og mit arbejde, og noterer mig ugedagenes overordnede mål. Hver dag starter jeg så med at nedskrive de konkrete opgaver, der skal løses for at nå dagens overordnede mål. Når jeg ikke dem alle, forsøger jeg at fordele dem ud på resten af ugen.

Ofte må jeg dog justere, jeg har haft en tendens til at syntes, at jeg skulle nå meget mere, end jeg reelt har haft kapacitet til, og på lang sigt er det nedslidende og ikke holdbart. Det sidste års tid har for mig været en stor øvelse i at planlægge ud fra min egentlige kapacitet og ikke ud fra et ønske om evig produktivitet. 

 

 Hvad er en balanceret hverdag for dig?

En hverdag som indeholder struktur og planlægning men også tid til bare at være eller gøre det, som falder mig og min familie ind.Hvornår og hvordan føler du dig mest produktiv?

Om morgenen føler jeg mig mest produktiv - nogle dage er det en udfordring for mig at forvalte energien og produktiviteten i den retning jeg ønsker, men får jeg startet dagen med at nedskrive dagens opgaver i prioriteret rækkefølge, har jeg noget konkret at rette min energi mod, en energi der så forvaltes produktivt.

 

 

Hvilke gode vaner/rutiner har du i løbet af ugen?

For mig er de bedste vaner og rutiner dem, der er simple og ikke koster meget.

 At gå tidligt i seng og stå tidligt op, er en af dem. Efter 5-6 år med små børn, der aldrig sov og ingen egentid hverken dag eller nat, føles det som en luksus at kunne ligge mig i min seng med en bog og en kop te og bare tillade trætheden at rulle indover mig og give frygtløst efter for den. Med det sagt er jeg også helt okay med, at jeg nogle dage ikke kan få sneglet mig i seng og hænger lidt for længe ud med Netflix - men så savner jeg altid mine tidlige morgener, hvor huset endnu er stille.

Derudover starter jeg dagen med en kande urtete; brændenælde og mynte, eller citronmelisse og kamille i pressede perioder.

Min yogapraksis er efterhånden også en indgroet næsten daglig rutine, omend det ofte ikke er mere end 10-30 minutter.


 

Hvad gør du, når du føler dig stresset og/eller overvældet?

Jeg praktiserer yoga. Når jeg bliver overvældet og stresset, skyldes det ofte mit hyperaktive sind, og at lande på yogamåtten forbinder mig igen til min krop, og minder mig om at trække vejret og bare være uden at gøre. Bliver jeg overvældet og stresset, når jeg er sammen med mine børn, så søger vi ud i frisk luft. Til skov, eller vand. 


 

 


 

Hvordan skaber du selvomsorg og velvære i løbet af din dag?


Det forsøger jeg ved at skrue ned for tempoet, især i mit hovede. Det mest omsorgsfulde, jeg har gjort for mig selv de sidste par måneder, er at gå tidligt i seng og stå tidligt op. At have badeværelset for mig selv inden resten af huset vågner - i den mørke del af året tænder jeg et stearinlys, og det føles som ægte velvære for mig; et stille mørkt hus, der vågner i stearinlysets skær. Jeg drømmer om at kunne starte dagen med meditation, te og blid yoga - men mine børn er stadig så små, at jeg har maks 15-30 minutter før de mærker at jeg ikke er i sengen mere, og jeg hører deres stadig bløde børnefødder mod gulvet i retning af mig. Selvomsorg er for mig også at acceptere, hvor i livet jeg er, som lige nu er med små børn, så sænke mine forventninger men beholde mine drømme.

 

 

Hvordan ser din ideelle hverdag ud?

En hverdag hvor jeg har mulighed for tilbagetrækning og stilhed, med tid til de små, men for mig, vigtige øjeblikke i løbet af dagen - med tid til at bemærke og mærke omgivelserne omkring mig. Tidligere har jeg arbejdet mig igennem dagen i et højt gear, løbet fortravlet rundt med følelsen af, alligevel ikke at nå noget. Jeg vil have tid til at starte dagen roligt med min familie, have tid til fokuseret arbejde uden forstyrrelse, tid til at kigge ud ad vinduet uden formål - tid til at vi alle kan lande godt i hjemmet igen om eftermiddagen, tid til at bemærke årstidens skiften omkring mig.

Det er min ideelle hverdag - ikke altid min aktuelle, men i den retning forsøger jeg at bevæge mig.   

Har du et godt råd til øv-dage, hvor man føler sig uoplagt og lad?

Tillad dig selv at have øv-dage, at være uproduktiv og uoplagt. Hvem du er som menneske, måles ikke ud fra din produktivitet, intet og ingen er i stand til at være produktiv hele tiden uden at brænde sammen. I drømmeverdenen ville jeg råde dig og mig selv til, at få lidt frisk luft og lade sengen omfavne dig resten af dagen - men de fleste dage har vi jo forpligtelser. På de dage prøver jeg at acceptere, at i dag kommer jeg ikke til at give 100 procent, men det gør mig ikke til at dårligt eller uværdigt menneske, det gør mig til et ganske almindeligt værdifuldt menneske.